Silikonowe przewody mleczne i powietrzne charakteryzują się gładkimi powierzchniami, łatwymi do utrzymania czystości. Najwyższej jakości silikon użyty do produkcji nie ulega procesom starzenia powodującym mikropęknięcia, w których gromadzą się bakterie. Wytrzymuje oddziaływanie temperatur od -40°C do +315°C. Pozwala to regenerować silikon po paru miesiącach kontaktu z mlekiem przez wygotowanie go w wodzie, co umożliwia sterylizację bez stosowania chemii.
Do codziennego mycia przewodów silikonowych można stosować wszystkie dostępne na rynku środki chemiczne przeznaczone do mleczarstwa, dobrze usuwające tłuszcz.
Zaletą silikonowych przewodów mlecznych jest zachowanie pełnej elastyczności w niskich temperaturach, co jest bardzo ważne podczas doju zimą.
Nasze przewody posiadają europejski znak kontaktu z żywnością i spełniają wymogi obowiązujących przepisów art. 16 rozporządzenie (WE) nr 1935/2009 oraz rez.ResAP(2004)5.